Історія кафедри

Ми в сонячний день і в негоду

Здаємо серйозний урок,

Найкраща для нас нагорода –

Здоров'я і сміх діточок.

Для кожної доньки і сина

Простягнута наша рука,

Майбутнє ростим в Україні –

Професія наша така.

Наша вірна любов наче ватра,

Зігріває матусю й дитя,

Педіатри мої, педіатри,

Ми плекаємо квіти життя.

 

Новостворена кафедра педіатрії факультету удосконалення лікарів розпочала свою діяльність 2 вересня 1979 року на базі Хмельницької обласної дитячої лікарні. Її становлення і розвиток нерозривно пов'язані з історією Вінницького медичного інституту ім.М.І.Пирогова та педіатричної школи Поділля.

Очолив кафедру і завідував нею впродовж 4 років к.мед.н, доцент Микола Семенович Пушкар. Під його керівництвом працювали доцент Куценко Віра Володимирівна, к.мед.н., асистенти Філик Анатолій Володимирович, Кононенко Валентина Миколаївна, Ковальська Ольга Миколаївна, Тарасюк Марія Максимівна.

image001

 

З моменту відкриття кафедри значна увага приділялась науковій і педагогічній діяльності:викладачі напружено працювали над підвищенням своєї педагогічної майстерності та створенням методичних матеріалів для забезпечення навчального процесу.

Також викладацький склад активно долучився і до лікувальної роботи на клінічній базі кафедри. Завідувач кафедри і доценти консультували хворих дітей в обласній консультативній поліклініці та проводили клінічні обходи, консиліуми у відділеннях Хмельницької обласної дитячої лікарні. Асистенти кафедри проводили курацію хворих у закріплених відділеннях.При необхідності співробітники кафедри долучались до консультування хворих дітей в стаціонарних відділеннях і поліклініці Хмельницької міської дитячої лікарні.

Основною навчальною роботою кафедри було проведення циклів тематичного удосконалення для педіатрів первинної ланки.

Навчання на кафедрі та вдосконалення з питань педіатрії проходили лікарі з усієї України, але основним контингентом були педіатри Хмельницької, Вінницької, Житомирської та Чернівецької областей.

image002image003

Впродовж 9 років (1984 - 1993 роки) кафедру очолював доктор медичних наук, талановитий професор-клініцист Грешило Михайло Сергійович, який володів неабияким педагогічним талантом.

Після закінчення Львівського медичного інституту Михайло Сергійович розпочав свою трудову діяльність в м.Горлівка на посаді лікаря-травматолога міської лікарні.

У 1957 році був зарахований аспірантом кафедри інфекційних хвороб Київського медичного інституту ім. О.О.Богомольця.

У 1962 році захистив кандидатську дисертацію і був направлений в Львівську обласну дитячу лікарню, а у 1966 році приступив до викладання дитячих інфекцій у Вінницькому медичному інституті ім. М.І.Пирогова.

У 1973 році захистив докторську дисертацію.

З 1978 по 1983 роки працював завідувачем кафедри дитячих хвороб Полтавського медичного стоматологічного інституту.

З 1984 року М.С. Грешило - завідувач кафедри педіатрії факультету удосконалення лікарів Вінницькому медичному інституті ім. М.І.Пирогова.

image005

В цей час на кафедрі працювали доценти Філик Анатолій Володимирович та Картиш Галина Андріївна. Колектив кафедри поповнився кандидатом медичних наук, асистентом Зимаком Олегом Степановичем і асистентом Пипою Ларисою Володимирівною.

М.С. Грешило був надзвичайно ерудованою людиною, прекрасним оратором і педагогом. Він користувався заслуженою і широкою популярністю серед лікарів-курсантів, викладачів та лікарів подільського краю. Його лекції завжди виділялися доступністю і насиченістю інформації. Зустрічі з ним завжди приносили радість, збагачували духовно кожну людину, незалежно від її професії і віку.

Під керівництвом М.С. Грешило було виконано 4 кандидатських та одна докторська дисертації.

Продовжуючи традиції розвитку клінічної педіатрії, значна частина наукової і практичної діяльності співробітників кафедри була пов'язана з вивченням питань патогенезу, особливостей перебігу і вдосконалення методів терапії і профілактики вторинних артеріальних гіпертензій у дітей. Виконання цієї планової наукової роботи успішно було завершено у 1984 році. В подальшому на кафедрі проводилися наукові дослідження по вдосконаленню діагностики та профілактики вегетативних дисфункцій у дітей.

Також, під науковим керівництвом професора Грешила М. С. виконувалась робота по удосконаленню надання медичної допомоги дітям, які проживають в сільській місцевості. Велика увага приділялась обстеженню та лікуванню дітей декретованих груп: дітям-інвалідам із соматичною патологією, дітям-сиротам, дітям, позбавлених батьківського піклування та дітям, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

 

image006

За матеріалами спільного дослідження з кафедрою акушерства та гінекології факультету удосконалення лікарів у 1987 році були видані методичні рекомендації: «Організація медичної допомоги при невиношуванні вагітності в умовах сільськогосподарського виробництва (у співавторстві)».

Колектив кафедри активно працює над вдосконаленням методики післядипломної освіти. Узагальнення цього досвіду було опубліковано в журналі «Вестник высшей школы» (1988р., №7, ст.54-56), «Післявузівське навчання педіатрів» М.С. Грешило, А.В.Філик, О.С.Зимаком та інші.

У 1992 році на кафедрі розпочалося навчання лікарів-інтернів-педіатрів. Це стало викликом для сформованого колективу однодумців і професіоналів. Необхідно було освоїти нову концепцію педагогічної роботи з молодими лікарями, ціллю якої стала підготовка спеціалістів за фахом «Педіатрія».

У 1993 році кафедру очолила доктор медичних наук, професор Каблукова Олена Касьянівна, яка гідно продовжила справу професора Грешила Михайла Сергійовича.

image007

Після закінчення педіатричного факультету Львівського державного медичного інституту у 1962 році Олена Касьянівна протягом 8 років працювала дільничним педіатром і викладачем у медичному училищі м.Раменське Московської області.

З 1971 по 1976 роки О.К. Каблукова працювала науковим співробітником Московського НДІ педіатрії і дитячої хірургії МОЗ РСФСР, де під керівництвом професора М.С. Ігнатової у 1975 році успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Оксалурія у дітей із захворюваннями нирок».

У1977 році Олена Касьянівна розпочала працюватиу Вінницькому медичному інституті ім. М.І. Пирогова на посаді асистента кафедри дитячих інфекційних хвороб,а у 1988 - обрана на посаду доцента і завідувача курсу дитячих інфекцій.

У 1991 році О.К. Каблукова успішно захистила докторську дисертацію на тему «Изменения клеточных мембран при неосложненных и осложненных острых респираторных вирусных инфекциях у детей и эффективность мембраностабилизирующей терапии» у Московському НДІ педіатрії і дитячої хірургії МОЗ РСФСР, а у 1994 роціїйбуло присвоєно вчене звання професора.

Під керівництвом Олени Касьянівни на кафедрі було продовжено розробку учбово-методичних матеріалів проблемного навчання, максимально наближеного до завдань практичної охорони здоров’я. Продовжується підготовка лікарів-інтернів педіатрів та лікарів-курсантів на передатестаційних циклах. Впроваджується така форма навчання, як цикли тематичного удосконалення для лікарів-педіатрів і лікарів суміжних спеціальностей.

В подальшому науковим напрямком роботи на кафедрі стало вивчення особливостей інфекційної патології у дітей раннього віку. В рамках цієї науково - дослідної роботи була успішно захищена кандидатська дисертація Пипою Ларисою Володимирівною на тему «Клініко-метаболічні порушення при гострих кишкових інфекціях у дітей першого року життя та методи їх корекції». За розробку методів засвоювання полісорбу в лікуванні кишкових інфекцій у дітей раннього віку Ларисі Володимирівні разом з групою вчених Вінницького національного медичного університету ім.М.І.Пирогова була присуджена Державна премія України в галузі науки і техніки у 2017 році.

Згодом наукові інтереси співробітників кафедри зосередились на наданні медичної допомоги дітям з нефропатіями, зокрема, вивченню їх поширеності, факторів ризику виникнення захворювань нирок у дітей та їх ранній діагностиці, вивченню соматотипів та еритроцитарних антигенів у підлітків з хронічним пієлонефритом.

В межах цієї науково - дослідної роботи, під керівництвом Олени Касьянівни, успішно захищено дві кандидатські дисертації Заслуженим лікарем України Рудою Вірою Іванівною та Пілюйко Наталею Василівною, які розпочали свою педагогічну діяльність на кафедрі педіатрії спочатку асистентами, а згодом, їм було присвоєно вчене звання доцента.

Починаючи з 1996 року колектив кафедри бере участь у науковому та практичному супроводі національних та державних програм «Діти України», «Здоров’я нації», «Репродуктивне здоров’я нації», Ініціативи ВОЗ/ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини» та інш..

Для забезпечення комплексної медичної, соціальної та психологічної допомоги підліткам і молоді в рамках співробітництва Дитячого Фонду ООН/ЮНІСЕФ в Україні з Урядом України з 1997 року розпочали роботу служби дружні до молоді – «Клініка, дружня до молоді». Не залишились осторонь цієї справи і науковці нашої кафедри, які сприяли створенню та розвитку «Клінік, дружніх до молоді» в області.

За час роботи на кафедрі професор О.К. Каблукова мала беззаперечний авторитет серед лікарів слухачів передатестаційних циклів і циклів тематичного удосконалення, лікарів-інтернів, клінічних ординаторів і аспірантів. Її відданість науці запалювала серця майбутніх лікарів і назавжди закохувала їх в обрану професію.

Вона автор понад 250 наукових публікацій з різних проблем педіатрії. Серед них — навчальний посібник для студентів та лікарів-інтернів «Невідкладні стани при гострих вірусних і бактеріальних захворюваннях у дітей».

У 2001 р. Олена Касьянівна Каблукова прийняла кафедру дитячих хвороб з курсом медичної генетики ВНМУ ім.М.І.Пирогова, а її послідовником стала доцент кафедри Лариса Володимирівна Пипа.

image009

Лариса Володимирівна після закінчення педіатричного факультету Вінницького медичного інституту ім.М.І.Пирогова у 1982 році впродовж 7 років працювала дитячим інфекціоністом в Хмельницькій міській інфекційній лікарні.

У 1989 році Л.В.Пипа розпочала науково-педагогічну діяльність на кафедрі педіатрії удосконалення лікарів, де під керівництвом професора М.С. Грешила у 1994 році успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Клініко-метаболічні порушення при гострих кишкових інфекціях у дітей раннього віку та методи їх корекції», а у 1995 році їй було присвоєне вчене звання доцента.

За результатами кандидатської дисертації Лариси Володимирівнибулозапочатковано застосування у лікуванні кишкових інфекцій дітей першого року життя кремнеземних ентеросорбентів.

Спектр наукових досліджень Лариси Володимирівни завжди визначався актуальністю проблем клінічної педіатрії. Впродовж цих років її наукові інтереси були зосереджені на вивченні такої актуальної для педіатрів проблеми, як внутрішньоутробні TORCH-інфекції, зокрема токсоплазмоз і у 2005 році вона захистила докторську дисертацію на тему: «Токсоплазмозна інфекція у дітей: особливості клініки, діагностики та лікування», а у 2011 році отримала вчене звання професора.

Лариса Володимирівна є автором

-       223 друкованих робіт (в т.ч. 5 підручників, 2 монографії, 2 навчальних посібників),

-       4 Стандартів надання медичної допомоги дітям,

-       8 патентів на винахід

-       4 Авторських права.

Пипа Л.В. член Вченої ради Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, член мультидисциплінарної робочої групи з розробки галузевих стандартів медичної допомоги за темами «Вірусний гепатит В у дітей» та «Вірусний гепатит С у дітей».

Понад 30 років займає посаду експерта зі спеціальності дитячі інфекційні хвороби групи експертів «Інфекційні хвороби. Дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія» Департаменту охорони здоров'я ХОДА. Має вищу категорію з педіатрії та дитячих інфекційних хвороб.

Активний організатор і учасник багатьох наукових форумів - всеукраїнських науково-практичних конференцій, конгресів, з'їздів, обласних товариств педіатрів та інфекціоністів.

Зберігаючи традиції, закладені її засновниками, колектив кафедри, під керівництвом лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Пипи Лариси Володимирівни, продовжує проведення різнопланових наукових досліджень. Новаторськими є роботи щодо вивчення:

-     етіології, патогенезу, ускладнень гострих респіраторних вірусних інфекцій у дітей на центральну нервову систему, органи дихання та нирки, їх лікування;

-     клініко-метаболічних порушень при гнійно-септичних станах у новонароджених; методів корекції при вторинному ацетонемічному синдромі;

-     епідеміології, клініко-лабораторної діагностики, терапії та реабілітації вегетативних розладів, коморбідних з депресією у дітей підліткового віку;

-     клініко-метаболічних та імуно-генетичних особливостей перебігу органічних захворювань та соматоформних розладів у дітей.

В аспекті проведення реформи охорони здоров’я щорічно на кафедрі відбувається підготовка лікарів-педіатрів та лікарів загальної практики – сімейної медицини на курсах спеціалізації та тематичного удосконалення з актуальних питань педіатрії:

- діагностика та лікування хвороб дитячого віку з позицій педіатра та сімейного лікаря;

- організація медичного обслуговування дитячого населення при реформуванні державної системи охорони здоров’я для педіатрів та лікарів загальної практики;

- невідкладні стани в педіатрії в умовах військового стану для педіатрів та лікарів загальної практики

- TORCH-інфекції у дітей та вагітних жінок: діагностика та лікування;

- сучасні аспекти діагностика та лікування захворювань нирок у дітей;

- сучасні аспекти діагностика та лікування захворювань шлунково-кишкового тракту у дітей для педіатрів та лікарів загальної практики;

- діагностика та лікування хвороб дитячого віку з основами клінічної генетики з позиції педіатра та сімейного лікаря;

- основи електрокардіографії у дітей;

- діагностика, лікування, профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань шкіри та порожнини рота у дітей;

- клінічні аспекти раціональної антибіотикотерапії в педіатрії.

Впродовж усіх років на кафедрі проводиться активна підготовка науково-педагогічних кадрів з педіатрії шляхом навчання в клінічній ординатурі та аспірантурі.

Клінічні ординатори: Ковальська О.М., Дзисяк Л.О., Коваль Р.І., Власова Н.В., Садова Т.В., Добровольська Л.О., Горбатюк В.Л., Ковальська О.М., Рожкова О.М., Паньковська М.М., Ковальчук О.В., Садома В.С., Третьяк Л.Г., Чирва Н.В., Сердюк Т.І., Пілюйко Н.В., Логвін, Іщук І.О., Угольникова О.М., Підмурняк О.Я., Максимова С.М., Стець Н.Р., Войт О.В., Онуфрійчук К.Р.

Аспіранти: Свістільнік Т.В., Мургіна М.М., Лисиця Ю.М., Одарчук І.В., Невоя М.В..

Під керівництвом Л.В. Пипи виконано 5 кандидатських дисертацій (Сердюк Т.В., Свістільнік Р.В., Леньга В.Р., Мургіна М.М., Невоя М.В.).

В 2014 році після закінчення аспірантури на кафедрі почала працювати Марина Миколаївна Мургіна, а в 2016 році - Ірина Володимирівна Одарчук, які успішно захистили кандидатські дисертації та отримали вчене звання доцента.

Результати наукових спостережень працівників кафедри педіатрії опубліковані в численних журнальних статтях, матеріалах конференцій,конгресів, з'їздів, монографіях, посібниках та підручниках:

  1. «Практичні рекомендації по діагностиці та лікуванні пієлонефриту у дітей», Вінниця 2006р., 46 с;
  2. «Медичний догляд за здоровою дитиною віком до 3-х років з елементами гігієнічного масажу та гімнастики», Вінниця 2010р., 118с;
  3. «Сальмонельози у дітей» Грешило М.С., Руда В.І., Пипа Л.В. Вінниця 2010, 158с.
  4. «Інфекційні хвороби у дітей» За ред. проф. С.О.Крамарьова, проф. О.Б.Надраги. Київ, ВСВ «Медицина», 2010. 392ст. Автори: С.О.Крамарьов, О.Б.Надрага, Л.В.Пипа та інші.
  5. Навчально-методичний посібник «Первинний головний біль та періодичні синдроми у дітей. Клініка, діагностика, лікування з позиції доказової медицини». Пипа Л.В., Свистільник Р.В., Г.В. Бекетова, Московко Г.С., В.А. Поліщук, Лисиця Ю.М. Хмельницький, 2012. 120ст.
  6. «Инфекционные болезни у детей». Под ред. проф. С.А.Крамарева, проф. А.Б.Надраги. Киев, ВСМ «Медицина», 2013. 432ст. Авторы: С.А. Крамарева, А.Б.Надраги, Л.В.Пипа и другие.
  7. Pediatric infections diseases. Edited by Prof. S.O.Kramarev and Prof. O.B.Nadraga. Kyiv, AUS Medicine Publishing, 2014. 240ст. Authors: S.O. Kramarev, O.B.Nadraga. L.V.Pipa and others.
  8. «Інфекційні хвороби у дітей» За ред. Проф. Л.І. Чернишової. – 2-е видання, виправлене., -К.: ВСВ «Медицина», 2017.-1016ст. + 6ст. кольорових вкладок.
  9. Національний підручник «Інфекційні хвороби у дітей» За ред. проф. Л.І. Чернишової. – 3-е видання, виправлене., -К.: ВСВ «Медицина», 2021.-1072ст. Автори: Л.І. Чернишова, А.Л.Волоха, Ф.І. Лапій, С.О. Крамарьов, Л.В. Пипа та інші.
  10. «Інфекційні хвороби у дітей» За ред. проф. С.О.Крамарьова, проф. О.Б.Надраги. Третє видання. Київ, ВСВ «Медицина», 2023. 450 ст. Автори: С.О.Крамарьов, О.Б.Надрага, О.Р.Буц, І.І.Незгода, Л.В.Пипа та інші.

За час існування кафедри педіатрії підготовлена ціла плеяда лікарів-педіатрів та лікарів загальної практики – сімейної медицини, зокрема, навчання пройшли близько 2800 слухачів циклів спеціалізації, тематичного удосконалення і передатестаційних циклів та610 лікарів-інтернів, багато з яких стали висококваліфікованими спеціалістами, очолюють відділення педіатричного профілю, а деякі колишні інтерни працюють медичними директорами великих багатопрофільних дитячих лікарень.

Колектив кафедри, разом з лікарями базових відділень створюють неповторне відчуття «великої родини», яка може вирішити усі поставлені завдання і підготувати фахових лікарів для майбутнього України.

image010

У зв'язку з підвищенням вимог до рівня кваліфікації лікарів, необхідністю освоєння сучасних та нових методів вирішення професійних завдань, формування і закріплення на практиці професійних знань, умінь і навичок, отриманих в результаті теоретичної підготовки, необхідністю вивчення світового досвіду, формування у них організаторських навичок для виконання обов'язків в навчальний процес кафедри постійно впроваджуються іноваційні технології, які включають міждисциплінарну освіту, проблемноорієнтоване навчання та уміння працювати в команді.

image011

У навчанні широко використовуються як національні підручники так і американські, і європейські протоколи та настанови, засновані на доказах, уніфіковані клінічні протоколи первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, стандарти надання медичної допомоги та рекомендації фахових спільнот.

На кафедрі виконуєтся велика методична робота: розробляються тестові контрольні завдання різних рівнів складності, створено банк ситуаційних завдань та клінічних кейсів, використовуються провідні глобальні клінічні ресурси доказової медицини — платформи UpToDate, платформи «віртуальних пацієнтів» CASUS та інш.

Також використовуються можливості дистанційного навчання із застосування цифрових технологій.

Основу колективу кафедри складають співробітники з науковим ступенем кандидата медичних наук, доктора філософії, автори наукових публікацій і методичних посібників в галузі педіатрії; члени професійних педіатричних асоціацій, учасники професійних міжнародних і міжрегіональних науково-практичних конференцій, з'їздів, симпозіумів, конгресів, що проводяться в Україні та за кордоном.

Сьогодні на кафедрі працює колектив спеціалістів, в якому поєднано молодість і зрілість, ентузіазм і досвід, бажання і можливості. Викладачі прекрасно володіють інформаційними технологіями, добре орієнтуються в сучасних принципах проведення наукових досліджень, оволоділи всіма необхідними педагогічними і медичними навичками, здатні генерувати інноваційні ідеї і втілювати їх у життя.

 

Викладачі кафедри

  1. Пипа Лариса Волоимирівна– завідувач кафедри, доктор медичних наук, професор ЗВО, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.
  2. Одарчук Ірина Володимирівна - завуч кафедри, кандидат медичних наук, доцент.
  3. Філик Анатолій Володимирович –кандидат медичних наук, доцент,
  4. Руда Віра Іванівна - кандидат медичних наук, доцент,
  5. Лисиця Юлія Миколаївна – доктор філософії, доцент.
  6. image012